CONDENSUL. CONDESATIA
Sunt doua notiuni frecvent uzitate in limbajul de specialitate si cel informal.
Condensul, in acceptiunea lui generala si in domeniul termoenergetic reprezinta produsul fenomenului de condensare al vaporilor de apa, care se poate produce la diverse valori ale temperaturii si presiunii. El reprezinta partea care condenseaza a vaporilor de apa din gazele de ardere, vaporii de apa fiind un produs al arderii care reprezinta o pierdere in ecuatia de bilant a arderii, ei fiind evacuati la cos impreuna cu gazele de ardere.
Daca exista conditii de temeperatura si presiune care sa permita ca acesti vapori sa condenseze, se va obtine un condens, care are o temperatura mai mica decat vaporii, iar acest fenomen de condensatie reduce pierderile la cos, imbunatatind randamentul arderii.
Acest fenomen al condensatiei este benefic din punct de vedere al randamentului arderii, dar el fiind acid, echipamentele care pot functiona in condensatie trebuie sa aiba un focar construit din material care sa aiba o rezistenta cat mai mare la actiunea coroziva a condensului.
Din acest punct de vedere, constructiv, al echipamentelor rezidentiale si industrial de producere a caldurii, ele se impart in cazane clasice si cazane moderne, in condensatie. Cele in condensatie s-au construit pentru a creste randamentul total al echipamentelor, crestere care chiar daca nu este spectaculoasa, duce la economii importante atunci cand vorbim de puteri mari si perioade de timp indelungate. In general se promoveaza ideea ca randamentul echipamentelor in condensatie este de 107%, dar aces procent este greu de atins in utilizarea normala si reprezinta randamenul arderii din cazan si nu randamentul general al cazanului.
CONDENSUL IN CAZANELE CLASICE
In acest caz, se incearca pe cat posibil, sa se evite aparitia fenomenului de condensatie si aparitia condensului, pentru ca asa cum am mentionat, materialele din care sunt construite cazanele, fonta sau otel obisnuit, nu rezista foarte bine la actiunea acida a condensului.
In faza de pornire a cazanului,de la rece pana la temperatura de lucru, acest fenomen apare in mod obligatoriu.
IN POZA SI FILMAREA URMATOAREA SE POATE OBSERVA CONDENSUL IN FAZA DE PORNIRE A UNUI CAZAN.
Se poate diminua durata aparitiei si cantitatea de condens prin:
- pornirea cazanului cu robinetii inchisi (asigurandu-se un debit minim prin cazan) pana la atingerea temperaturii de lucru si deschiderea treptata a robinetului, astfel incat sa se mentina temperatura de lucru in cazan. Acest procedeu se poate automatiza prin diferite metode (vane motorizate de reglaj)
In timpul functionarii:
– mentinerea permanenta a unei temperaturi de lucru de peste 60 gr
– prevederea unei pompe de recirculare
– prevederea altor elemente de reglaj, care sa nu permita scaderea temperaturii pe retur
– reglajul arzatorului asfel incat in trepata minima de functionare sa avem temperatura ale gazelor de ardere de peste 120 gr in cazul gazului metan si peste 160 gr in cazul motorinei si al combustibililor solizi
IN POZELE URMATOARE SE POATE VEDEA COMPORTAREA IN TIMP A UNOR CAZANE CARE AU FUNCTIONAT TIMP INDELUNGAT CU TEMPERATURI SCAZUTE
CONDENSUL IN CAZANELE IN CONDENSATIE
In acest caz, fie ca vorbim de cazane de puteri mari, de pardoseala, fie ca vorbim de mai cunoscutele centrale “murale”, fenomenul condensatiei este fortat constructiv sa apara si tot constructiv, focarul sau doar partea din focar unde stationeaza condensul este facuta din materiale care sunt rezistente la actiunea acida a lui.
Totusi, indiferent de solutia aleasa de constructor, ca sa existe acest fenomen de condensatie, care duce la cresterea randamentului, trebuie sa avem temperaturi cat mai scazute ale agentului termic, adica sa folosim centrala in condensatie la temperatura de lucru de sub 50 de grade. Astfel randamentul creste treptat, pe masura ce ne apropiem cu temperatura gazelor de ardere de temperatura aerului de combustie. O centrala in condensatie care va functiona la o temperatura a agentului termic de 80 grade Celsius este absolut echivalenta cu o centrala clasica
Aceste cazane necesita, totusi, o atentie la deversarea condensului, care conform normelor, trebuie neutralizat si o intretinere corespunzatoare a focarelor, care sunt predispuse la o infundare cu produse ale arderii.